Düğün salonları ne zaman açılacak? Düğünler ne zaman başlayacak?
Hayatımıza bir anda giren ve tüm yaşantımızı alt üst eden korona virüs hastalığı şüphesiz ki düğün yapacak çiftleri de olumsuz etkiledi. Haftalar hatta aylar öncesinden yapılan hazırlıklar, düğün için tutulan yerler beklemeye alındı. Ülkemizde corona virüs pandemisi kapsamında alınan tedbirlerin biri de her türlü restoran, kafe, düğün salonu gibi kalabalık ortamları minimize etmekti. Bunun için iç işleri bakanlığımız hazırladığı genelge ile 19 Mart 2020 tarihinden itibaren düğün salonlarını kapattı. Mart, nisan ve mayıs ayında gerçekleşmesi planlanan düğünler ise 2020'nin haziran ayı ve sonrasına alınıyor.
Yaklaşmakta olan yaz ayları ile birlikte düğün gününe geri sayım yapan çiftler ise korona virüs engeline takılmaya devam ediyor. Sosyal mesafe kuralına uymak zorunda olduğumuz şu günlerde düğün, davet gibi insanların birbiriyle yakın temasta bulunabileceği etkinliklerin gerçekleştiği yerler hala kapalı durumda. Düğün salonlarının ne zaman açılacağı ise en çok merak edilen şeylerin başında geliyor.
Sağlık bakanlığımızın aldığı tedbirler doğrultusunda vaka sayısında ve corona virüs kaynaklı ölüm sayılarında gözle görülür bir düşüş gözleniyor. Gün geçtikçe durumun iyiye gitmesi ise başta düğün yapacak çiftler olmak üzere tüm vatandaşlarımızı ümitlendiriyor. Korona virüs salgının etkisinin azalmasıyla birlikte normalleşme sürecinin kademeli olarak yürütüleceğinden bahsediliyor. Peki, bu süreç kaç kademeden oluşmakta? Hangi sırayla uygulanacak? Düğün salonlarının açılması bu sürecin hangi aşamasında kalıyor? İşte tüm bu merak ettiğiniz soruların cevaplarını ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz.
Düğünler Ne Zaman Yapılacak?
1 Aralık 2019 yılında Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkan korona virüs (kovid-19), bir anda tüm dünyayı etkisi altına aldı. Çin pek çok ülkeyle bağlantısı olan bir ülke olduğundan korona virüs (kovid-19) hastalığı bir anda tüm dünyayı saran bir salgına dönüştü. Salgın mart ayında yönünü Avrupa'ya çevirdi ve ülkemizde de ilk vaka 11 Mart 2020 tarihinde görüldü. Sağlık bakanı Fahrettin KOCA'nın talimatlarıyla birlikte hastalığın yayılmaması için birçok tedbir alındı. Ülkede corona virüs vaka sayılarının artmasıyla birlikte alınan tedbirler de sıkılaştırılmaya başlandı. Sağlık bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının ortak hareketi sonucunda korona virüs hastalığının bulaşıcılığını en aza indirmek için bir genelge yayınlandı. Yayınlanan genelgeyle, halka açık istirahat ve eğlence yerleri olarak faaliyet yürüten ve vatandaşların çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini artıracağı sinemalar, restoranlar, kafeler, müzikli eğlence yerleri, düğün salonu vb. gibi yerlerin 16 Mart 2020 saat 10.00'dan itibaren kapatıldığı açıklandı.
Düğün salonlarının kapatılmasıyla birlikte nisan ve mayıs ayında düğün yapmaya hazırlanan çiftler mecburi olarak düğünlerini beklemeye aldılar. Düğün salonlarının ne zaman açılacağı pek çok çift tarafından merak konusu olmaya devam ediyor. Konu ile ilgili henüz sağlık bakanlığı veya İçişleri Bakanlığından kesin bir açıklama yapılmadı. Ancak ülkemizdeki vaka sayılarının azalması ve gün geçtikçe korona virüs (covid-19) kaynaklı ölümlerin azalması sonucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan 4 aşamalı normalleşme planını açıkladı. Normalleşme sürecinin birden bire değil yavaş ve kademli olarak gerçekleşeceğini vurgulayan Erdoğan, vaka sayısının düştüğü illerde rahatlama olacağından bahsetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki MYK toplantısında 4 aşamalı normalleşme sürecinin gidişatı şu şekilde belirlendi:
- Normalleşmenin ilk aşamasında kuaförler, berberler, marketler ve alışveriş merkezleri (AVM) birtakım kısıtlamalar ve iş yerinde gerekli önlemlerin alınması doğrultusunda açılacak.
- İkinci aşamada sokağa çıkma kısıtlamalarının kademeli olarak kalkması planlanıyor. Kafeler, restoran ve lokantalar ise belirli kısıtlamalar ile açılabilecek. Bunun yanında 12 Haziran tarihinde camilerde sosyal mesafe kuralına uyularak ve maske takılarak dış mekanda Cuma namazı kılınabileceği öngörülüyor. Kütüphanelerin açılması ve seyircisiz spor müsabakalarının başlamasının da yine haziran ayı içerisinde olması bekleniyor. Vaka sayılarının gidişatına göre pandemi hastanelerinin sayısı azaltılacak ve toplu etkinliklerde sayı kısıtlamasına gidilecek. Temmuz ayında ise sinema, tiyatro, konser gibi etkinliklerin koltuklar arasında birer boşluk bırakılarak başlayacağı konuşuluyor. Maske takmak bir süre daha zorunlu olacak.
- Normalleşmede üçüncü aşama ise 1 Eylül'de okulların açılmasıyla başlayacak. Ancak öğretmenler ve öğrenciler alınan sağlık tedbirlerine uymaya devam edecekler. Okullarda hijyen konusuna her zamankinden daha fazla dikkat edilecek. Düğün, nişan, konser etkinlikleri ve kalabalık toplantılar ise alınacak birtakım tedbirler doğrultusunda gerçekleştirilebilecek. Kamu hastanelerinin tam kapasite ile çalışması ise 31 Aralık'ı bulacak. Üçüncü aşama yıl sonunda sona erecek.
- Normalleşmenin son kademesi olan dördüncü aşamanın ise 2021 yılının Ocak ayında başlaması öngörülüyor. Yeni yılın ilk haftalarından itibaren maske takma zorunluluğunun kaldırılması ve uçuşlar ile ilgili serbestliklerin başlaması hedefleniyor. 2021 yılıyla birlikte hayatın tamamen normale dönmesi bekleniyor.
11 Mayıs'tan itibaren başlayan normalleşme süreci ile birlikte ilk aşama olarak kuaförler, berberler ve bazı alışveriş merkezleri açılmaya başladı. Ancak AVMler önünde uzun kuyrukların oluşmasıyla birlikte ortaya korkutan manzaralar çıktı. Gün geçtikçe düşen korona virüs (kovid-19) vaka sayıları ile her ne kadar virüsün etkisinin azaldığı düşünülse de aslında durum pek de öyle değil. Sağlık bakanı ve Bilim Kurulu üyelerinin yaptığı açıklamalarda alınan tedbirlerde esneme olması halinde korona virüsün 2. dalgası her an başlayabilir.
Vaka sayılarının artış göstermemesi ve korona virüsün etkisini ülkemizde en aza indirmek için uygulanan yasakların bir süre daha devam edeceği öngörülüyor. Durumun iyiye gitmesiyle birlikte normalleşmenin aşama aşama olacağı ise açıkça ifade edildi.
Şehirlerarası Seyahat Yasağı Bitti mi?
Gün geçtikçe vaka sayılarının azalması ve korona virüs pandemisinin etkilerinin yavaşlaması ile şehirlerarası seyahat kısıtlamasının da yakın zamanda kalkacağı konuşulanlar arasında. Ancak henüz konuyla ilgili net bir karara varılmış değil.
İçişleri Bakanlığının korona virüs tedbirleri kapsamında yayınladığı genelgede seyahat yasağı getirilen iller Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ile Zonguldak illeriydi. Ancak 11 Mayıs 2020 itibariyle başlayan normalleşme adımları ile şehirlerarası seyahat yasağı uygulamasının 15 ili kapsayacağı açıklandı. Seyahat yasağının bittiği 9 il ise Adana, Tekirdağ, Denizli, Diyarbakır, Trabzon, Ordu, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Mardin. Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan bu illere artık giriş çıkış yapılabileceği ifade edilirken geriye kalan 15 ilde seyahat yasağı uygulamasının hala devam ettiği açıklandı. Seyahat yasağının en son kalkacağı illerin ise Türkiye'nin en kalabalık ilk 3 ili olan İstanbul, Ankara ve İzmir olacağı tahmin ediliyor.
Uçuşlar Ne Zaman Başlayacak?
Korona virüs (kovid-19) ile birlikte vatandaşların sağlığının yanı sıra ülke ekonomisi de olumsuz etkilenmekte. Pek çok iş sahibi uygulanan tedbirler dolayısıyla iş yerini açamıyor. Şüphesiz ki en çok etkilenen sektörlerden biri de ulaşım sektörü. Hafta sonları için getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları ve hala sürmekte olan şehirlerarası seyahat yasağı sebebiyle bir süredir uçuşlar iptal edilmiş durumdaydı.
Birçok uçuş şirketi de müşterilerinin tekrar seyahat edebileceği günü bekliyor. Türk Hava Yolları ise öngördüğü uçuş planlamasını şu şekilde paylaştı:
- Haziran ayı için:
Yurt içi uçuşlarının Ankara, İzmir, Antalya, Bodrum, Trabzon, Adana, Dalaman, Kayseri, Van, Şanlıurfa, Erzurum, Batman, Diyarbakır, Mardin, Kahramanmaraş, Ordu/ Giresun, Elazığ, Sivas, Samsun, Denizli, Malatya, Gazipaşa, Konya, Hatay, Gaziantep, Hakkari, Bingöl, Ağrı, Kars, Kütahya, Şırnak, Iğdır, Kastamonu, Isparta, Muş, Sinop, Merzifon, Erzincan, Adıyaman, Edremit, Nevşehir, Uşak, Siirt, Zonguldak ve Çanakkale noktalarına yapılacağını planlamasında belirtti.
Yurtdışı uçuşlarını ise ilk olarak aşağıda yazılı 19 ülkeye, 22 farklı noktada ve haftalık 75 frekans olarak planladıklarını duyurdu. İşte THY'nin Haziran ayı için uçuş yapmayı planladığı ülkeler şöyle:
Kanada (Toronto), Kazakistan (Almatı), Afganistan (Kabil), Japonya (Tokyo), Çin (Shanghay), Güney Kore (Seul), Singapur (Singapur), Danimarka (Kopenhag), İsveç (Stockholm), Norveç (Oslo), Almanya (Berlin, Frankfurt, Düsseldorf, Münih), Avusturya (Viyana), Hollanda (Amsterdam), Belçika (Brüksel), Beyaz Rusya (Minsk), Gürcistan (Tiflis), Lübnan (Beyrut), Kuveyt (Kuveyt) ve İsrail (Tel Aviv).
- Temmuz ayı için uçuş planlaması ise 73 ülke, 103 nokta ve haftalık 572 frekans olarak,
- Ağustos ayı için uçuş planlaması 98 ülke, 160 nokta ve haftalık 937 frekans olarak,
- Eylül ayı için uçuş planlaması ise 99 ülke, 166 nokta ve haftalık 989 frekans olarak öngörülmüştür
Sokağa Çıkma Kısıtlaması
İlk olarak 10 Nisan 2020 tarihinde Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak olmak üzere 31 ilde hafta sonu için sokağa çıkma kısıtlaması getirilmişti. Ancak daha sonrasında vakaların azaldığı bazı illerde bu kısıtlama da kaldırılmaya başlandı. 16, 17, 18 ve 19 Mayıs'ı kapsayan 4 günlük sokağa çıkma yasağının uygulanacağı iller ise Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun ve Van ile Zonguldak illeri oldu.